Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteNajlepši čas v letu za vinarje, se je danes za družino v Vrhpolju spremenil v pravo tragedijo, v kateri sta žal umrla oče in sin. Do tragičnega dogodka je prišlo v vinski kleti, najverjetneje zaradi zadušitve z ogljikovim dioksidom, ki nastaja med vretjem mošta.Več sreče je imela 63 letna ženska, ki so jo reševalci uspešno oživljali in je bila nato nemudoma prepeljana v šempetrsko bolnišnico.
Danes ob 9.26 uri, je bila Policija obveščena, da v kletnih prostorih ene od stanovanjskih hiš na območju naselja Vrhpolje (Občina Vipava) negibno ležijo tri osebe. Poleg policistov in kriminalistov so bili na kraj s strani pristojne službe napoteni reševalci, ki so omenjene osebe na kraju oživljali (dva moška, stara 67 in 27 let ter 63–letno žensko). Oživljanje 63-letne ženske s strani reševalcev je bilo uspešno in je bila z reševalnim vozilom odpeljana na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico. Za oba moška pa kljub oživljanju oz. nudenju zdravniške pomoči na kraju žal ni bilo več pomoči in sta umrla. Po prvih ugotovitvah na kraju pokojnika nista umrla nasilne smrti. V zvezi s tragičnim dogodkom je Policija obvestila tudi preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in pristojno Državno tožilstvo v Novi Gorici.
S strani zdravnice je bila odrejena tudi sanitarna obdukcija, ki jo bodo opravili na pristojnem Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani in s katero bo ugotovljen natančen vzrok smrti. Prve dosedanje ugotovitve kažejo, da je smrt nastopila najverjetneje kot posledica zastrupitve z ogljikovim dioksidom. Policijska preiskava tragičnega dogodka na Vipavskem še poteka. Vse skupaj pa bo zagotovo vplivalo na vzdušje med trgatvijo v Vipavski dolini. Čas, ki je za marsikoga najlepši v letu, bo letos obarvan v črno, veselje v vinogradih, pa bo zamenjala žalost.
Pri vrenju mošta nastaja večja količina ogljikovega dioksida, ki zmanjša koncentracijo kisika v zraku, zato je lahko zadrževanje v neprezračenih vinskih kleteh smrtno nevarno. Povišano koncentracijo oglji-kovega dioksida lahko preverimo s preprostim testom. V prostor namestimo gorečo svečo in če ta hitro ugasne, takoj zapustimo prostor in ga dobro prezračimo, tako da naredimo prepih. Prostor moramo zračiti najmanj deset minut.
Ogljikov dioksid je plin brez barve in brez vonja. Je rahlo kislega okusa, ki nastane zaradi raztapljanja ogljikovega dioksida v sluznici. Pri vdihavanju plina ne čutimo, zato nas lahko prehiti nezavest, preden se zavemo nevarnosti. Je gostejši od zraka, zato se zadržuje v kletnih prostorih. Nastaja pa pri popolnem izgorevanju ob zadostnem dotoku kisika.
Policisti opozarjajo na nevarnost, ki preži v vinskih kleteh pri vrenju mošta ali drugih sokov
Več sledi.