Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteV sredo, 1. junija, ob 19.30 uri, bo v grajski kleti v Vipavske križu potekala predstavitev knjige Anatomija, avtorja Dr. Dejana Bavčarja. Knjiga je namenjena ljubiteljem vina, vinarjem, someljejem, pokuševalcem in drugim poznavalcem. V njej so enostavno pojasnjene podobnosti in razlike med stili vin v povezavi s tradicionalnimi in sodobnimi postopki pridelave. Te je avtor ciljno povezal z njihovimi vplivi na senzorične lastnosti vina in predstavil pričakovane senzorične lastnosti vseh najpomembnejših stilov mirnih vin, ki jih najdemo v prodaji pri nas in v svetu.
Anatomija stilov vina prinaša vinarjem, izkušenim poznavalcem in ljubiteljem najsodobnejše informacije, spoznanja in pojasnila o pridelavi in lastnostih sedmih prepoznavnih stilov mirnih vin ter pojasni povezave senzoričnih lastnosti vina s tehnološkimi postopki njihove pridelave.
Avtor knjige Dr. Dejan Bavčar je predstojnik Centralnega laboratorija na Kmetijskem inštitutu Slovenije. Centralni laboratorij je vodilni laboratorij na področju agrokemije in enologije v Sloveniji. Po standardu standardu SIST EN ISO/IEC 17025 je akreditiran na področju preskušanja. Dr. Bavčar je tudi dolgoletni vodja in odgovorni analitik Enološkega laboratorija, ki je v okviru Kmetijskega inštituta Slovenije pooblaščen za ocenjevanje mošta, vina in drugih proizvodov iz grozdja in vina. Zadolžen je za vodenje in nadzor fizikalno-kemijskih in senzoričnih analiz v postopku izdaje odločb za promet z vinom, vpeljavo in akreditacijo novih metod ter izvedbo postopkov skladno z zahtevami SIST EN ISO/IEC 17025 in ISO 9001.
V svojem raziskovalnem delu se ukvarja z razvojem analitskih metod za določanje spojin vina in z vplivom različnih tehnoloških postopkov pridelave na kemijsko sestavo in senzorično kakovost vina. V raziskovalno delo se vključuje kot član programske skupine Trajnostno kmetijstvo.
Je tudi aktiven sodelavec pri pripravi in izvedbi domačih in mednarodnih projektov, povezanih s pridelavo grozdja in vina ter predavatelj in mentor študentom ter predavatelj na delavnicah v okviru izobraževanj pokuševalce vina za vinogradniško-vinarska društva.
Rezultate svojega dela je objavil v številnih izvirnih znanstvenih in strokovnih člankih, ter na domačih in mednarodnih konferencah. Širši javnosti je poznan predvsem kot avtor dveh izdaj uspešne strokovne monografije Kletarjenje danes in priročnikov, povezanih s pridelavo vina.
* Vir in fotografija: Revija Vino