Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpretePo mnogih, za okolje, zadružnike, kmete in njihove družine, neprijetnih pretresih, ki so v preteklosti razburkali delovanje naše najstarejše in največje vinske kleti, se zdi, da vendarle v zadnjih letih lahko delujejo bolj umirjeno in spet postajajo najbolj aktiven del našega prostora. Podjetje je zdaj zdravo in pripravljeno na nadaljnji razvoj na področju vinogradništva in vinarstva, k čemur bodo pripomogle tudi kadrovske spremembe v vodstvu podjetja.
Avstrijski lastniki so pred meseci, v času martinovega 2022, predstavili novo vodstvo, ki bo s svojimi izkušnjami in strokovnimi kompetencami, ter s svojo vizijo popeljalo klet Vipava 1894 v novo obdobje. Vodenje kleti sta tako marca letos prevzeli novi direktorici Tanja Vidmar Šinigoj in Nika Gregorič. Lastniki podjetja so ju prepoznali kot osebi, ki bosta tvorno sodelovali pri uresničevanju njihovih ambicioznih načrtov za prihodnost na področju razvoja vinarstva.
Mag. Tanja Vidmar Šinigoj, ki je svojo izobrazbo zaključila na Ekonomski fakulteti, po nekaj letih prakse pa je svojo izobraževalno pot nadaljevala na podiplomskem študiju. Ima veliko izkušenj v dinamični živilski industriji, saj je bila pred prihodom v podjetje Vipava 1894 skoraj 20 let zaposlena v podjetju Fructal, zadnjih sedem let kot vodja marketinga. Obožuje domačo Vipavsko dolino in njen cilj je, da s svojim znanjem in izkušnjami pomaga razvijati domače gospodarstvo.
Nika Gregorič je diplomirana inženirka vinarstva in je tudi glavna enologinja kleti. Je prva diplomirana inženirka vinogradništva in vinarstva v Sloveniji. Po diplomi se je zaposlila na novogoriški univerzi, kasneje je znanje in izkušnje nabirala pri zasebnih vinarjih doma in v tujini, nazadnje kot glavna enologinja kleti Vinakras, od koder se je vrnila v rodno Vipavsko dolino, v klet Vipava 1894. Vinarstvo je zanjo poslanstvo, strast in način življenja ter šele nato služba.
Novo vodstvo, tako Tanja kot Nika, z veseljem, pozitivno energijo in elanom prevzema vodenje kleti, s tem pa tudi številne projekte, ki so že v teku, od prenove designov do lansiranja mnogih novosti, pa tudi druge, ki so še v fazi načrtovanja.
Kako pa se v kleti Vipava 1894 prilagajajo trendom in potrebam trga? Direktorica Tanja Vidmar Šinigoj: "Trg se konstantno razvija, prav tako želje in potrebe potrošnikov. Klet Vipava ima dolgo tradicijo in vsa leta sledi globalnim in lokalnim trendom na področju pridelave vin in potrošnikom ponuja izdelke, ki jih tej trendi narekujejo. Sodoben potrošnik je vedno bolj osveščen in zahteven, zahteva naravne izdelke, čim manj predelane izdelke, ceni lokalne surovine in vse to je naša velika prednost. V tem duhu so narejene tudi novosti, ki smo jih lansirali v zadnjem obdobju. Tudi v tujini so naši izdelki prepoznani kot kakovostni in pridelani izključno iz lokalnih surovin s poudarkom na lokalnih sortah, kar je na tujih trgih cenjeno."
Kakovost in všečnost vin kleti Vipava 1894 ves čas potrjujejo tudi priznanja na različnih ocenjevanih doma in v tujini. V Vipavskem Križu je bil pred nekaj dnevi festival vina Zelen, kjer sta vini Zelen iz dveh različnih blagovnih znamk dobili visoke nagrade, in sicer Zelen Terase 2019 prvo mesto v kategoriji strukturnih vin, ter Zelen Lanthieri 2021 tretje mesto v kategoriji svežih vin. Na mednarodnem ocenjevanju vin Decanter pa je bilo pred kratkim nagrajenih kar 7 vin iz različnih blagovnih znamk kleti Vipava 1894.
Poleg kakovosti je ena od pomembnih usmeritev podjetja Vipava 1894 tudi trajnostna naravnanost. Iz prvovrstnega grozdja želijo poleg kakovostnih vin pridelati tudi druge proizvode, saj je grozdje sadje, ki nam ponuja in omogoča več. Tako so že proizvedli sok iz sorte rumeni muškat, posušili so grozdne peške, iz katerih so dobili prvovrstno moko in tudi olje. Gre za dva nova posebna in po vsebini zelo kakovostna in zdrava izdelka, ki ju je mogoče uporabiti za pripravo vrhunskih jedi, olje pa tudi za kozmetične namene. Potem je tukaj še pecljevina, ki je prav tako uporabna za krmo živali in tudi za druge namene.
Zagotovo pa je za uresničevanje zastavljene vizije izjemno pomembno sodelovanje z lokalnimi pridelovalci grozdja.
Direktorica in glavna enologinja Nika Gregorič: "Sodelovanje z lokalnimi pridelovalci je za našo klet ključno, saj so trenutno naši edini dobavitelji in zato je korektno sodelovanje z njimi za nas izjemnega pomena. Cenimo, da skrb in nega vinogradov prehaja iz generacije v generacijo in da smo vsa leta skupaj del te zgodbe. Moja velika želja pa je da to sodelovanje v prihodnje še okrepimo in nadgradimo."
Obe direktorici, ki prevzemata vodenje podjetja Vipava 1894, se veselita novih projektov, tesnega sodelovanja z vinogradniki in smelega snovanja in razvoja vinogradništva in vinarstva na območju Vipavske doline. Prejšnji direktor, Jakob Blaschitz se poslavlja, ter se ob tem zahvaljuje vsem, ki so s kletjo v zadnjih letih sodelovali, hkrati pa trdno verjame, da bo tako tudi v prihodnje.
* Vir in fotografija: Vipava 1894