Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteV soboto, 25. maja, je podjetje Ekolat d.o.o. iz Vipave praznovalo svoj jubilej. Ob 10. obletnici svojega delovanja so pripravili druženje s sodelavci in njihovimi družinami, lastniki podjetja in ostalimi povabljenimi gosti. Zgodba Ekolata se je začela, ko je družba Trevisanalat iz okolice Trevisa kupila stavbo propadlega podjetja Mlekarne Agroind. Po dveh letih prenove in po vloženih osmih milijonih sredstev, so v letu 2015 začeli s prvimi zagoni proizvodnje, ki se je v nekaj letih uspešno dvigovala.
Pomemben mejnik pri razvoju podjetja se je zgodil v letu 2017, ko je podjetje prešlo v last skupine Sabelli. Sabelli je podjetje v družinski lasti, ki danes v svoji skupini združuje pet mlekarn. Z njihovim lastništvom se je podjetje Ekolat pričelo dodatno razvijati. Zaposlili so dodatne delavce in danes lahko rečemo, da je Ekolat dosegel zavidljiv nivo na področju predelave mleka v Sloveniji. Njihov edini izdelek je mocarela, ki jo izdelujejo na dveh polno operativnih proizvodnih linijah, pripravljajo pa se na zagon tretje linije, s tem se bo proizvodnja povečala za 50%.
Če so še v letu 2018 tedensko predelali okrov 150 tisoč litrov mleka tedensko, se sedaj njihova proizvodnja giblje med 500 in 650 tisoč litri na teden. Njihova surovina, torej mleko, prihaja skoraj izključno iz Slovenije, za kar skrbi združenje kmetijskih zadrug Mlekop iz Bleda. V letu 2023 je podjetje Ekolat fakturiralo skoraj 22 milijonov prihodkov, odkupilo več kot 25 milijonov litrov mleka in proizvedlo več kot 4,5 milijone kilogramov mocarele.
Sledijo vsem najpomembnejšim mednarodnim živilskim standardom, kar jim omogoča, da svoje izdelke izvažajo predvsem v tujino. Najmočnejši je seveda italijanski trg, izvažajo pa tudi v ostale evropske države in celo do Savdske Arabije. Sodelujejo z največjimi italijanskimi trgovskimi verigami, po proizvodnji mocarele pa so kot član skupine Sabelli celo drugi po količini proizvodnje mocarele v Italiji.
Podjetje predstavljajo ljudje in do 10. obletnice so prišli tako, da so s skupnim fokusom sledili zastavljeni misiji podjetja. Ta je danes prav takšna kot je bila leta 2014, ko so s svojim delovanjem pričeli. Ekolat je podjetje s konstantno rastjo, je zgodba o uspehu, saj se je v času ekonomske krize obudila propadajoča mlekarna v srcu Vipavske doline, ki sedaj nudi stabilno zaposlitev okoli 45 lokalnim prebivalcem in njihovim družinam. Ne samo to, Ekolat je tudi pomemben igralec na področju predelave Slovenskega mleka v Sloveniji in od tega živijo tudi kmetje in njihove družine, lokalna skupnost in država.
Podjetje je, največkrat stran od pretirane medijske pozornosti, na doslej prehojeni poti k stabilnosti in napredku, delovalo tvorno in preudarno. S pogledom, usmerjenim v prihodnost, se bo Ekolat še naprej posvečal trajnosti, rasti in razvoju, da bi postal podjetje, ki je pripravljeno sprejeti izzive novega časa, ostal zvest filozofiji in idejam, ki so ga vodile že na dosedanji uspešni poti.
Vse najboljše, Ekolat!
* Vir in fotografije: Matej Premrl