Pivovarna Castra, ki jo vodita nadobudna Ajdovca Alan in Nejc Majeršič spada seveda med butične pivovarne. Mlada, zagnana strojnika, ki večino svoje energije pustita v svoji redni službi, sta se odločila, da se preizkusita v izdelovanju lastnega piva in poskušata "pridelati" najboljše kraft pivo kar se da. Pivovarna je ime dobila po rimski utrdbi v Ajdovščini, premierno pa sta se fanta prvič predstavila na lanski Pivomaniji, s svojim White IPA zvarkom.
Več o nastanku pivovarne ter o Pivovarni Castra nasploh, pa si preberite v spodnjem pogovoru z Alanom Majeršičem.
Kako in zakaj se je rodila ideja o Pivovarni Castra?
Ideja o tem da zvarimo svoje prvo pivo je prišla na dan ko sva bila na službenem potovanju v ZDA. Ko sva prišla domov sva naročila že pripravljene pakete na eni od spletnih trgovin in zvarila prve tri piva. Potem sva skoraj vsak vikend zvarila nekaj novega ali malo drugačnega od prejšje kuhe. Po letu in pol sva se odločila iti korak naprej in odpreti svojo pivovarno.
V čem je Pivovarna Castra drugačna od ostalih pivovarn?
Pivovarstva sva se lotila na drugačen način in z drugačno strategijo kot ostali slovenski mikropivovarji. Večina njih je lotila svojo zgodbo z raznimi izvedbami močno hmeljenih, aromatičnih ter visoko alkoholnih piv kot je na primer stil IPA, Pale ale. Ta piva so odlična in okusna ter karakterno zelo polna, vendar to ni pivo, ki lahko prepriča tudi vsakdanjeg pivca komercialne pive, saj se mikropivovarstvo v Sloveniji šele dobro razvija. Zato se najbolj razlikujeva v tem, da sva lotila pivovarsko zgodbo s svetlo lahko pivo, ter zelo pitno Galla. Seveda pa imava poleg te tudi druge pive različnih stilov, ker drugače ne gre. Svoj pečat pa pustiva tudi na ta način, da so pive zelo lepo balansirane ,tako da med okušanjem ne pride do močno izrazitega okusa samo določene sestavine, katera lahko povozi ostale.
Razvoj okusa določene pive je kar zapleten postopek. Kje v vaši pivovarni najdete ideje in navdih za nove okuse?
Vsa piva ki jih trenutno varimo bazirajo na receptih piv, ki sva jih varila že prej doma v garaži. Tam smo skoraj pri vsaki kuhi nekaj spremenili, ali pa smo spremenili količine ječmenov, preizkušali različne hmelje, velikokrat pa smo kuho razdelili na pol in testirali različne kvase. Uporabljamo hmelje, ki se nam zdijo zanimivi in dajo pivu pristno aromo.
Katero vaše pivo je trenutno najbolj popularno med pivoljubi?
Težko je reči katero je najbolj popularno. Največ se stoči Galla Blonde Ale, ki je zelo lahko in nezahtevno pivo in je zato zelo blizu širšemu spektru pivcev. Med mlajšo generacijo pa je bolj popularen Róman IPA, ki je lepo zbalansiran in lepo steče po grlu.
Kdor bi si v Ajdovščini ali okolici zaželel vaših zvarkov, kje vas lahko najde?
Naš Róman IPA se že od odprtja pivovarne toči v ajdovski Kavarni Ave, na prvi pipi, ostala piva pa so trenutno stekleničena na voljo v Slaščičarni v Ajdovščini, Baru Hiša mladih in B52, gostilni Sivi Čaven, Dule in pri Mojci v Selu. Na goriškem koncu nas najdete v baru Gallus in trgovinici BeerPro, v Vipavi v gostilni Krhne in Podfarovžu ter pri Teodoziju, kot hišna piva pa nas najdete na Nanosu pri TK Abram in na Razdrtem v Hudičevcu.
V soboto vas bo moč srečati tudi na festivalu Pivomanija. Kaj bodo obiskovalci lahko okušali iz vaše pivovarne?
Res je. V soboto kljub slabim napovedim glede vremena pričakujemo gužvo predvsem pred pipo na kateri se bo točil zvarek ki smo ga zvarili Nejc, Alan ( Castra ), Domen ( Loo-blah-nah ), Matej ( Pelicon ). Gre za kolaboracijo ajdovskih pivovarjev in nastal je APRICOT WHEAT NEIPA. Gre za motno sadno pšenično pivo, kjer smo po fermentaciji dodali 1dl mareličnega soka in 10g hmelja na 1l piva. Tako smo dobili intezivno hmeljni karakter in nežno mareično aromo. Vsekakor zelo zanimivo pivo. Seveda pa ne bo majnkal tudi naš NITRO RÓMAN IPA, ki je netipičen rdečkat IPA, v katerem smo uporabili 50% slovenskega in 50% ameriškega hmelja, kar da pivu sladkokiselkast okus in prijetno citrusno - zeliščno aromo. Napolnili smo ga z dušikom ter tako dobili močno kremno peno in kremno pivo.
Kako se vam na sploh zdi festival Pivomanija pomemben za Ajdovščino? Je to še en element več, ki naše mesto postavlja v sam vrh slovenske pivovarkse scene?
Nedvomno je festival Pivomanija postal nek tradicionalen dogodek, ki vsako leto v mesto privabi več in več ljudi. S tem mesto pridobiva na prepoznavnosti. Mislim, da je kar celotna Slovenija postala zelo razvita na področju kraft pivovarstva, saj se nove pivovarne pojavljajo skoraj iz tedna v teden. Kar je za pivce še boljše, saj bodo tako piva vedno boljša, za pivovarje pa je to seveda še dodaten izziv.
Hvala!