Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteOsnovna šola Šturje iz Ajdovščine sodeluje v vseslovenskem projektu »Kuhna pa to«. Eden glavnih ciljev projekta je dokazati mladostnikom in ostali javnosti, da je zdrava hrana lahko dostopna vsem, ne glede na njihovo ekonomsko stanje. Prav zato so učenci sedmih razredov, v sredo, 26. maja, v okvru gospodinjskega pouka, pripravili kulinarične specialitete na način, ki se ga ne bi sramovali niti največji kuharski mojstri.
Vse se je začelo pred šestimi leti, ko je projekt Kuhnapato prvič stopil na ameriška tla, konkretno v Washington DC. Ob pobudi Ambasade RS v Washingtonu in želji po popestritvi Dneva odprtih vrat Evropskih ambasad, z jedmi slovenske kulinarične dediščine, ki so jih za več tisoč-glavo množico pripravili slovenski osnovnošolci. Med njimi tudi učenci OŠ Šturje.
Projekt se nadaljuje tudi danes in tako so se v sredo, 26. maja, šturski sedmošolci prelevili v prave kuharske mojstre. Premalo prostora imamo tukaj, da bi našteli vse, kar je sestavljalo degustacijo na OŠ Šturje, a vseeno poskusimo; krompirjeva pita s prekajeno ribo in slastnim prelivom, bobova “tortica” in balzamična čebula, cvetovi čemaža, kaviar balzamika, sladica s peno, jogurtova tortica z meto, drobljencem in prelivom…
To in še marsikaj se dogaja v teh časih domala vsak dan v kuhinjah (ali učilnicah gospodinjskega pouka) slovenskih osnovnih šol, ki bi lahko bile ponos slovenski kulinarični tradiciji, tudi v moderni preobleki. Gre za odlične (v vseh superlativih) krožnike, ki se bodo čisto mogoče nekega dne znašli tudi v gostilnah.
* Vir: OŠ Šturje
* Fotografije: Igor Zaplatil