Vse se je začelo pred šestimi leti, ko je projekt Kuhnapato prvič stopil na ameriška tla, konkretno v Washington DC. Ob pobudi Ambasade RS v Washingtonu in želji po popestritvi Dneva odprtih vrat Evropskih ambasad, z jedmi slovenske kulinarične dediščine, ki so jih za več tisoč-glavo množico pripravili slovenski osnovnošolci. Med njimi tudi učenci OŠ Šturje.
Projekt se nadaljuje tudi danes in tako so se v sredo, 26. maja, šturski sedmošolci prelevili v prave kuharske mojstre. Premalo prostora imamo tukaj, da bi našteli vse, kar je sestavljalo degustacijo na OŠ Šturje, a vseeno poskusimo; krompirjeva pita s prekajeno ribo in slastnim prelivom, bobova “tortica” in balzamična čebula, cvetovi čemaža, kaviar balzamika, sladica s peno, jogurtova tortica z meto, drobljencem in prelivom…
To in še marsikaj se dogaja v teh časih domala vsak dan v kuhinjah (ali učilnicah gospodinjskega pouka) slovenskih osnovnih šol, ki bi lahko bile ponos slovenski kulinarični tradiciji, tudi v moderni preobleki. Gre za odlične (v vseh superlativih) krožnike, ki se bodo čisto mogoče nekega dne znašli tudi v gostilnah.
* Vir: OŠ Šturje
* Fotografije: Igor Zaplatil