Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteŽal je vreme odneslo dolgo pričakovano Pašto fešto, ki bi se morala zgoditi na Lavričevem trgu, v okviru prireditve Ajdovščina v maju. So pa zato organizatorji uspeli pripraviti finale tekmovanja Mlinochef, kjer so se pomerili mladi osnovnošolski mojstri kuhanja. Strokovno žirijo sta najbolj prepričala Vida in Lovrenc Matija, ki sta pripravila Divita raviole z žlahtnimi siri na posteljici iz špargljeve kreme, posuti s sirom in popečeno slanino. Čestitke.
Ajdovščina je včeraj dobila svoja mala kuharska mojstra. V Baru Hiša mladih so se za naziv Mlinochef v živo pomerili najboljši osnovnošolski ekipi, ekipa OŠ Šturje z Vido in Lovrencom Matijo ter OŠ Ivana Roba iz Šempetra pri Gorici, ki sta jo zastopala Miha in Peter.
Tekmovanje Mlinochef je bilo sestavljeno iz dveh delov: iz predtekmovanja, ki je potekalo v obdobju pred festivalom na osnovnih šolah, ki so pristopile k iniciativi; ter iz finalnega tekmovanja, ki se je odvilo včeraj. V prvem delu predtekmovanja, ki se je odvijalo od 11. aprila do 3. maja, je strokovna komisija v sestavi priznanih kuharskih chefov Julijane Krapež in Denisa Ibrišimovića ter strokovne sodelavke iz podjetja Mlinotest obiskala štiri osnovne šole in ocenila skupno dvanajst ekip. V drugem delu predtekmovanja, ki je potekalo od 9. do 16. maja, pa se je za prijavljene ekipe odvijalo Facebook glasovanje. Najboljši ekipi, ki sta s strani strokovne komisije in javnega glasovanja dobili največ glasov, sta se v finalnem tekmovanju pomerili v živo.
Finalna naloga je bila vse prej kot lahka. Ekipi sta morali pripraviti čim slajši krožnik, ki je vseboval testenine Divita ter štiri glavne sestavine; šparglje, čebulo, panceto in sir. Ostale sestavine pa so lahko tekmovalka in tekmovalci izbrali sami. Ekipa iz Osnovna Šola Šturje Ajdovščina je stavila na kombinacijo Divita svežih testenin s krompirjem, čebulo in panceto, ekipa iz Osnovna Šola Ivana Roba Šempeter Pri Gorici pa je Divita polnjene testenine pripravila s pomarančo in gorgonzolo. Za vse skupaj pa je bilo na voljo le 60 minut. Mladi kuharski mojstri so prikazali obilo znanja in kreative pri pripravi jedi, strokovna komisija pa je imela ob koncu precejšnjo težavo komu podeliti naslov najboljšega. Odločale so malenkosti in ravno to je odločilo v prid ekipe iz OŠ Šturij.
Zmagovalna ekipa si je poleg prestižnega naziva prislužila tudi izjemno nagrado: individualno kuharsko delavnico pri chefu Denisu Ibrišimoviću v gostilni Podfarovž.
Prva edicija tekmovanja je vključevala osnovne šole iz lokalnega okolja, vendar je zanimanje za tekmovanje že preseglo pričakovanja organizatorjev. Projekt je bil sprejet izjemno pozitivno, zato z upanjem in ambicijo zrejo v prihodnost. Daljnosežna vizija je, da bi se Mlinochef v prihajajočih letih razvil na nacionalno raven in ozaveščal mlade o kakovostni prehrani širom Slovenije.
Posnetek finalnega dogajanja Mlinochefa si lahko ogledate na naši Facebook strani.
* Fotografije: Mlinotest