V prvem delu dneva so se učenci seznanili z osnovami projekta ter pomenom trajnostnega pristopa k prehranjevanju in kmetovanju. Tanja in Mitja Ipavec, lastnika kmetije, sta učencem z navdušenjem predstavila svoje delo in vizijo ekološkega kmetovanja. Raziskali so rastlinjake ter spoznali široko paleto rastlin, ki uspevajo na kmetiji Ipavec.
Vrhunec dneva pa je bila zagotovo delavnica, na kateri so se učenci spoznali z različnimi vrstami semen in postopkom sajenja. Zagnano so posejali semena v lončke, ki so jih nato odnesli s seboj v šolo. Ta majhna semena pa nosijo v sebi velike sanje o prihodnosti, saj bodo po vzklitju prerasla v sadike, ki bodo krasile učni vrt šole in prispevale k ekološkemu kmetovanju ter trajnostnemu načinu življenja.
Ekološka kmetija Ipavec se s tem dogodkom ni le približala lokalni skupnosti, temveč je tudi posadila semena znanja in navdušenja za trajnostno kmetovanje v srcih mladih generacij. Skupaj smo stopili korak bližje k bolj zdravemu, trajnostnemu in povezanemu načinu prehranjevanja ter odgovornega ravnanja z okoljem.
Aktivnost se izvaja v okviru operacije sodelovanja LAS Prehod na sonaravno oskrbo s hrano, ki je sofinancirana s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije preko Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014 – 2020 / ukrep LEADER / podukrep 19.3.