Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteNa letošnjem dvodnevnem pohodu, ki so ga v Varstveno delovnem centru Ajdovščina – Vipava (VDC) izpeljali v sodelovanju s Planinskim društvom Križna gora, so odkrivali lepote Pokljuke. Obiskali so idilično planino Zajamniki, prenočili v Blejski koči na planini Lipanca in se naslednjega dne povzpeli na 2014 m visoko Debelo peč.
Pohodništvo ima v Varstveno delovnem centru Ajdovščina – Vipava (VDC) že dolgo tradicijo. Pri tem jih znatno podpira Planinsko društvo Križna gora. Lansko poletje so z eno od pohodnih skupin ajdovske enote VDC-ja v sodelovanju z društvom poskušali doseči vrh Debele peči. Zaradi dežja je podvig takrat splaval po vodi. Ostala pa je želja in jasen cilj, da se tja še vrnejo. In letos jim je tudi uspelo.
Skupaj s planinskim vodnikom in predsednikom društva Dušanom Plesničarjem so se 4. julija pogumno odpravili na Gorenjsko. Tudi letos jim vreme sprva ni obetalo uresničitve načrta. Po uvodnem sprehodu ob blejskem jezeru (in slastni kremni rezini) so se oblaki razkadili in sveže umit dan je vabil v objem Julijskih Alp.
Zapeljali so se do Rudnega polja na Pokljuki. Oprtani z nahrbtniki so se po razgibani planinski koti podali do planine Zajamniki, ki je očarala s svojimi starimi pastirskimi kočami. Na naslednji planini Lipance so jih nato z glasnim mukanjem prve pozdravile krave. Prenočili so v Blejski koči, ki si jo bodo zapomnili po nadvse prijaznih oskrbnikih, odlični joti s klobaso in štrudlju (ki ima v hribih vedno še boljši okus).
Na petkovo jutro so se odpravili proti njihovemu cilju. Pot na dvatisočaka je bila zahtevna. (Za nekatere celo malo preveč in je niso zaključili v celoti.) Med hojo so občudovali pisano gorsko floro in si ogledovali okoliške vrhove v osrčju Julijcev. Po poti so pokramljali s prijaznimi planinci in si na vrhu v svoje planinske dnevnike ponosno vtisnili žig. V spomin pa se jim je posebej vtisnil pogled na Triglav, ki se je ponujal kot na dlani. Po sestopu v dolino so prijetno utrujeni naše dvodnevno druženje zaključili z obiskom Bleda - veseli, za uspešno 'gorsko' avanturo in z mislimi že pri načrtovanju novih.
PRVA ŽETEV (PODARJENE) SIVKE
V VDCju vedno iščejo ideje, priložnosti in možnosti za nova sodelovanja, vključevanja in za nove izdelke, ki bi jih lahko uporabniki in zaposleni skupaj ustvarili in ponudili širši skupnosti. Ker v enoti Ajdovščina nastaja dišeči vrt in jih zelišča v zadnjem času posebej zanimajo, so se zelo razveselili telefonskega klica, z vsebino: »Ali bi želeli sivko? Mi vam jo podarimo!«. Niso dolgo oklevali in hitro začeli z organizacijo prve žetve in načrtovanjem kaj bomo iz sivke lahko pripravili.
V torek, 16. julija 2024 se je skupina zaposlenih in uporabnikov odpravila proti Krasu. Še preden se je sonce zares zbudilo so v objemu lavandinega polja v Kobdilju pri Štanjelu obirali dišeče cvetove. Po dobrih dveh urah obiranja je bil kombi povsem »nabasan«, kraška malica v prijetni senčki pa ja nadvse prijala.
Vonj lavande in produkti, ki bodo nastali, pa jih bodo še dolgo spominjali in opominjali na pomembnost in lepoto sodelovanja in medsebojne podpore zaposlenih, uporabnikov ter dobrih in srčnih ljudi, ki jim podarijo materialne dobrine in svoj čas.
NA LOKVAH SE JE NEKAJ »KUHALO«
Od srede 17. do petka 19. julija so se iz VDCja podali v prijeten hlad na Lokvah. V objemu lepe narave so v manjši delavnici pridobivali novo znanje. Prvič so namreč samostojno destilirali sivko, ki so jo poželi v Kobdilju. Dišeče rastline so skrbno »natlačili« v obod in ga postavili v kotel. V njem je začelo brbotati in po dolgem čakanju so z navdušenjem spremljali prihod prvih kapelj olja in hidrolata. Dišeči izdelki iz obeh sestavin so že v nastajanju. Veseli so novih produktov, ki jih zaposleni in uporabniki skupaj ustvarjajo in jih bodo v kratkem na voljo tudi za nakup.
OB DOMAČEM PESTU SO ZADRHTELE BRBONČICE
Vroče poletje je čas, ki ga ljubi bazilika. V dišečem vrtu v ajdovski enoti VDCja je letos še posebej košata. Iz nje so pripravili slastno italijansko jed – Pesto alla Genovese.
V toplem julijskem jutru so baziliko obrali, očistili, osmukali in jo sesekljali skupaj s česnom in petršiljem. Dodali so pražene pinjole, nariban parmezan in ovčji sir, limonin sok in sol. Zmes so dobro prepojili z oljčnim oljem. Nastala je okusna jed, ob kateri so vzdrhtele njihove brbončice.
* Vir in fotografije: Varstveno delovni center Ajdovščina - Vipava