Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteLeto 2025 se še dobro začelo ni, pa je že pred vrati mesec februar, ki že po tradiciji prinaša pestro in predvsem praznično dogajanje. Dodatno ga bodo obogatili tudi v ajdovski Rustjevi hiši, ki bo seveda v znamenju Valentinovega in pustovanja, a to še zdaleč ne bo vse. Več v spodnjih vrsticah.
2. 2. od 9h do 11h: Nedeljske OTROŠKE USTVARJALNE DELAVNICE
Vsako nedeljo od 9. do 11. ure vabimo starše in njihove otroke na otroške delavnice v Rustjevo hišo kruha. Otroci skupaj z animatorko ustvarjajo različne izdelke, starši pa lahko medtem v miru popijejo kavico in se posladkajo s sladko žemljo.
7. in 8. 2. – Posebna ponudba izdelkov s figami – ajdov kruh s figami in slaščice s figami
Ob obeležitvi kulturnega praznika - Prešernovega dne - v Rustjevi hiši kruha pripravljamo posebno ponudbo izdelkov s figami: ajdov kruh s figami, ter slaščice s figovo marmelado.
9. 2. od 9h do 11h: Nedeljske OTROŠKE USTVARJALNE DELAVNICE
Vsako nedeljo od 9. do 11. ure vabimo starše in njihove otroke na otroške delavnice v Rustjevo hišo kruha. Otroci skupaj z animatorko ustvarjajo različne izdelke, starši pa lahko medtem v miru popijejo kavico in se posladkajo s sladko žemljo.
11 - 14. februar – Valentinov teden
11. 2. od 18h do 21h: Kulinarična delavnica »Valentinova večerja« z Julijano Krapež
V tednu pred praznikom zaljubljenih vabljeni na raznovrstna doživetja!
S priznano kuharsko mojstrico Julijano Krapež se bomo naučili pripraviti prav poseben, čaroben in afrodiziačen menu za Valentinovo, ki ga lahko nato pripravite za čudovit romantičen večer v dvoje.
Skupaj se bomo naučili pripraviti:
Cena: 60 eur na osebo, v ceno je vključena ena pijača (kozarec vina). Obvezne so predprijave na prostordozivetij@rustjevahisakruha.si ali osebno v Rustjevi hiši kruha. Skupina je omejena na največ 15 oseb.
O mentorici: Julijana Krapež je vrhunska kuharska mojstrica, ki se je marsikdo spominja še iz oddaje Gostilna išče šefa. Je pristna Ajdovka, svoje prvo profesionalno kuharsko znanje je pridobivala na dvorcu, kasneje pa ga je več let izpolnjevala v restavraciji, ki se ponaša z Michelinovo zvezdico. Zadnje leto kraljuje v kuhinji gostilne Podfarovž v Vipavi, kjer s svojimi kreacijami, ki vključujejo predvsem lokalne sestavine, navdušuje goste iz vse Slovenije.
12. 2. od 19h do 21 h: Valentinovo s prijateljicami: Delavnica izdelave šopkov
V tednu ljubezni izdelaj šopek ali cvetlični aranžma v barvah ljubezni - ob vinski spremljavi. V sodelovanju z lokalno cvetličarko Majo Seražin Česen iz cvetličarne Majlu organiziramo delavnico oziroma druženje s prijateljicami, na katerem se naučite izdelali cvetlični aranžma, ki ga tudi odnesete domov (ali podarite prijateljici!). Maja nam bo najprej povedala nekaj teoretičnih osnov o izdelavi aranžmajev, sprehodili se bomo skozi različne materiale in na koncu bo vsaka sestavila svoj šopek.
Cena: 50 eur (v ceno je vključena ena pijača (kozarec vina ali čaj) ter ves material, šopek udeleženci odnesejo domov) Obvezne predprijave na prostordozivetij@rustjevahisakruha.si ali osebno v Rustjevi hiši kruha. Skupina je omejena na največ 14 oseb.
O mentorici: Maja Seražin Česen je profesionalnafloristka, ki že vrsto let ustvarja v svoji cvetličarni Majlu.
13. 2. od 19h do 21h: Valentinova delavnica: Naslikajte svojega partnerja (doživetja slikanja na platno)
Ste za pravo umetniško, a hkrati tudi zabavno doživetje? Vabimo vas na delavnico Naslikajte svojega partnerja! Z umetnico Ano Batistič boste spoznali osnove slikanja na platno, nato pa dobili vsak čisto svoje platno in barve ter poskusili naslikati svojo boljšo polovico. Ustvarita si spomin, ki vama bo ostal za vedno!
Cena: 60 eur na par oziroma 30 eur na osebo (v ceno je všteta vinska spremljava: kozarec hišne penine ali kozarec rose na osebo ter material). Obvezne predprijave na prostordozivetij@rustjevahisakruha.si ali osebno v Rustjevi hiši kruha. Skupina je omejena na največ 7 parov. V primeru premajhnega števila udeležencev se delavnice ne izvede.
O mentorici: Ana Batistič je akademska umetnica, ki je svoje znanje pridobivala na Beneški akademiji za lepe umetnosti v Italiji ter tam tudi z odliko zaključila študij kiparstva. Za seboj ima že kar lepo število razstav, svoje znanje pa tudi rada deli na umetniških delavnicah.
14. 2. od 19h dalje: Valentinov večer v dvoje z glasbenim gostom – Nikom Bajcem
Niko Bajc je domači kantavtor iz Ajdovščine, ki s svojim pristnim glasbenim izrazom in kitarskimi melodijami obogati številne dogodke v Vipavski dolini. Njegovi skladbi Priznam ter Burja, za katere ima tudi videospota, sta prava poklona lepoti in značaju doline. Posebej Burja izstopa kot nekakšna himna tej znameniti vipavski posebnosti, ki oblikuje življenje v regiji.
16. 2. od 9h do 11h: Nedeljske OTROŠKE USTVARJALNE DELAVNICE
Vsako nedeljo od 9. do 11. ure vabimo starše in njihove otroke na otroške delavnice v Rustjevo hišo kruha. Otroci skupaj z animatorko ustvarjajo različne izdelke, starši pa lahko medtem v miru popijejo kavico in se posladkajo s sladko žemljo.
19. 2. od 19h do 20h: Pogovorni večer Mlinarstvo na Vipavskem
Pogovor bo vodila dr. Jasna Fakin Bajec iz ZRC SAZU Nova Gorica.
21. 2. 18h do 20h: Pivovarna Pelicon Tap Takeover in Golden Ring Cheese – vodena DEGUSTACIJA PIV ob spremljavi različnih sirov
Vodena degustacija in poglobljena predstavitev pivovarstva, ki jo bo vodil pivovar iz Pelicona. Dodaten gost: Golden Ring cheese (pairing) Dobrodošli v svet, kjer se izbrani okusi srečajo z neprekosljivo lokalno noto! Predstavljamo vam harmonično kombinacijo najboljših piv Pivovarne Pelicon iz Ajdovščine in izjemnih sirov Golden Ring s Sinjega Vrha. Spajanje butičnega piva in sirov iz Vipavske doline — Kraft pivovarna Pelicon in butična sirarna Golden Ring Cheese sta združila moči, da bi ponudila edinstveno izkušnjo okusov, ki bo navdušila vaše brbončice. Nove in nenavadne kombinacije so prava poslastica za vse ljubitelje kulinarike.
V Sloveniji še neraziskano področje kombiniranja piva in sira bo ponudilo edinstveno kulinarično izkušnjo, raziskovanje lokalnih surovin ter predstavilo novo dimenzijo okusov. Predstavili vam bodo različne stopnje kombiniranja — od nežnejših, takšnih med osnovnimi stili piva in znanimi stili sirov, do srednje intenzivnih kombinacij s kompleksnimi pivi in žlahtnimi siri pa vse do intenzivnejših spajanj, ki se zgodijo med pivi, staranimi v sodih viskija, in unikatnimi siri zorjenimi tudi leto dni in več. Vabimo vas, da se pridružite tej izjemni kulinarični dogodivščini, ki obljublja mnogočutno potovanje in ki je ne boste našli nikjer drugje!
CENA: 35 €/osebo v predprodaji; na dan dogodka 42 €. Obvezne predprijave na prostordozivetij@rustjevahisakruha.si ali osebno v Rustjevi hiši kruha. Skupina je omejena na največ 25 oseb.
22. 2. od 20h dalje: Akustični večer: Tina Bolko in Matija Marc
Duo Tina Bolko (vokal) in Matija Marc (kitara) je svež glasbeni tandem, ki deluje od preteklega leta. Njuno ustvarjanje temelji na edinstvenih priredbah priljubljenih slovenskih popevk ter znanih pop in jazz skladb, ki jih obarvata z osebnim izrazom in čutno interpretacijo. Združujeta prefinjen vokal z virtuozno igro, kar poslušalcem ponuja intimen, a hkrati bogat glasbeni doživljaj.
23. februarja od 9h do 11h: Nedeljske OTROŠKE USTVARJALNE DELAVNICE
Vsako nedeljo od 9. do 11. ure vabimo starše in njihove otroke na otroške delavnice v Rustjevo hišo kruha. Otroci skupaj z animatorko ustvarjajo različne izdelke, starši pa lahko medtem v miru popijejo kavico in se posladkajo s sladko žemljo.
25. februarja od 18h do 20h: Kulinarična delavnica Najboljši krofi z Julijano Krapež
Na delavnici se bomo naučili priprave kvašenega testa za krofe in vseh trikov za najboljše (in tudi najlepše – s pravim venčkom!) krofe. Kako pripravimo najbolj puhaste krofe? Zakaj je pomembno, kako jih obrnemo, ko jih damo v olje? Koliko časa jih moramo cvreti, da bodo pravilno zapečeni in bo okoli nastal lep venec? Nadevali jih bomo z marmelado, Julijana pa bo poskrbela za še nekaj idej, kako jih lahko napolnimo ali prelijemo, da ustvarimo povsem drugačne, gurmanske krofe.
Cena: 40 eur / osebo. Obvezne so predprijave na prostordozivetij@rustjevahisakruha.si ali osebno v Rustjevi hiši kruha. Skupina je omejena na največ 15 oseb.
27. februarja od 18h do 20h: Delavnica SLADICE ZA ZAČETNIKE (ponovitev) – Najlepše torte od A do Ž (prvi del > biskviti) z Eriko Jerkič Beč
Prva delavnica bo posvečena spoznavanju različnih test za pripravo sladic. Naučili se boste najbolj osnovni recept za pripravo biskvita, ki vedno uspe, skupaj z malimi triki, kako brez predhodnega znanja pripravimo osnovo za vsako torto .Malo bolj zahteven recept bomo spoznali pri peki mafinov, ki so odlična osnova za kolačke z raznimi dodatki, kot so oreščki, čokolada,... ali pa kot osnova kolačkom s polnili kreme in dekoracijo. Tretje pa bo testo za pito, monoporcijske pite ali drobljenec,... Takšno testo lahko pečemo z nadevom ali posamezno, ter ga kasneje polnimo z raznimi kremami. Skupaj bomo pripravili vse tri vrste testa, zmešali, zgnetli, razvaljali in spekli.
Cena: 40 eur. Ob prijavi na vse delavnice iz sklopa Najlepše torte od A do Ž priznamo popust v višini 30 eur (170 eur namesto 200 eur). Za delavnico omogočamo tudi možnost nakupa in koriščenja darilnega bona Rustjeve hiše kruha. Več informacij na prostordozivetij@rustjevahisakruha.si.
Sklop slaščičarskih delavnic Najlepše torte od A do Ž z Eriko Jerkič Beč je namenjen vsem tistim, ki bi se radi izpopolnili v pripravi tort, ki bodo ne samo nebeškega okusa, temveč tudi okrašene tako, kot jih okrasijo le najboljši slaščičarji. Delavnice so primerne tudi za začetnike, Erika pa bo z vami delila vse trike in skrivnosti od prvega koraka dalje. Za udeležbo so nujne predprijave na prostordozivetij@rustjevahisakruha.si ali osebno v Rustjevi hiši kruha do zapolnitve mest. Več informacij na www.rustjevahisa.si/dozivetja
Erika Jerkič Beč je umetnost združila s slaščičarstvom, saj se je poleg likovne izobrazbe usmerila tudi v sladke dobrote. Vrsto let je delala kot samostojna podjetnica in tudi kot zaposlena v podjetju, kjer se je ukvarjala z razvojem novih receptov za sladice in sladoled; spoznali pa smo jo tudi v TV oddaji Gostilna išče šefa. Zelo rada se dodatno izobražuje na tem področju in rada testira vedno nove kombinacije okusov, tekstur ali dekoracije. Svojo prvo torto je spekla šele pri 16 letih, a takrat se je vanje zaljubila in temu namenja ves prosti čas in seveda tudi službo. Najraje pripravlja kremne sladice, pri ustvarjanju tort pa jo je vedno najbolj veselila dekoracija, ker tam lahko pokaže še svojo umetniško plat . Priprava raznih figur za torte, risanje po piškotih in najmanjši detajli so ji vedno predstavljali sprostitev in veliko zadovoljstvo, saj dodajo pravo piko na i vsaki sladici.
28. februarja od 19h do 21h: KRUH IN VINO z vinarstvom Marc
Vabljeni na nepozaben večer v družbi vrhunskega vina, kjer se bo v petek, 28. februarja, od 19. do 21. ure v Rustjevi hiši odvijal dogodek "Kruh in vino". Vinska klet Marc bo predstavila svoja izbrana vina, ki jih bodo spremljali odlični pekovski izdelki.
Cena degustacije: 20 € (vključuje 5 vinskih vzorcev in pekovske izdelke)
O kmetiji Marc: Družinska kmetija Marc ima svoje vinograde na sončnih legah. Ponosni so na svojo tradicijo in kakovost vin, posebno zelèna, ter na številna priznanja na ocenjevanjih doma in v tujini. Posebno mesto v kleti namenjajo vinjaku, ki že od leta 2002 zori v hrastovi sodčkih. Najavljenim gostom nudijo voden ogled kleti in degustacijo vrhunskih in kakovostnih vin v več kot sto let stari kamniti hiši, obdani s trsi in čudovitim razgledom na dolino. Sprejmejo lahko 50 gostov. Gostom postrežejo z doma pridelanimi suhomesnatimi izdelki, na voljo so tudi marmelade in likerji iz domačega sadja.
27. februar - 4. marec: Posebna ponudba Mlinotestovih krofov, polnjenih z različnimi polnili in z različnimi oblivi
* Vir in fotografije: Rustjeva hiša kruha