Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteDruštvo Endivja, bolj znano pod imenom Winestronaut (Vinski astronavt) je prejšnji četrtek, 15. septembra 2016, pripravilo celodnevno čaščenje vinu in vinski kulturi Vipavske doline za dve japonski blogerki. Ker vino ni rado samo, so poleg gostili še goste iz Finske in Kanade.
Japonski pregovor pravi: Kovino se spozna v ognju, človeka v vinu. In ker pri nas v društvu verjamemo, da je za vsako delo potrebna ustvarjalnost in strast, bomo tukaj dodali in pregovor spremenili dnevu primerno: Kovino se spozna v ognju, človeka v vinu, sočloveka v b'ndimi. (japonsko-slovenski pregovor).
Japonsko imam sam v zelo lepem spominu, saj sem jo obiskal približno leto nazaj in to prav zaradi promocije Vipavske doline in vrhunskih vipavskih vin. To je dežela nasprotij, kjer tehnologija in dediščina živita z roko v roki, kjer se kopajo v vinskih kopelih a skoraj nimajo svoje proizvodnje vina. Ker Japonci nič ne prepuščajo naključju, so po letu dogovorov sklenili, da za avtohtona Vipavska vina ne uspemo zagotoviti konstantnih zadostnih količin. Mi pa smo sklenili, da če resnično hočeš piti in doživeti Vipavska vina moraš priti v Vipavsko dolino.
Ponosni smo, da nam je uspelo nekaj za kar smo se trudili veliko časa. Naše društvo, katerega glavni cilj je promocija širše Vipavske doline, predvsem pa lokalne vinske kulture je nedavno gostilo dve mladi japonski blogerki (novinarki), ki bodo glas o izvrstnih vipavskih vinih, domači kulinariki in dobrosrčnih ljudeh, ponesli daleč v deželo vzhajajočega sonca. Poleg Japonskih blogerk, smo gostili še mlad par iz Finske in gospoda iz Kanade.
Dan smo začeli z ogledom Ajdovščine, kjer smo iz Hublja pili izvirsko vodo, se ob fužinah spominjali industrije nekoč in danes ter se za konec osvežili s Pašareto, pijačo, ki ima daljšo tradicijo od kokakole. Pot smo nadaljevali z ogledom dveh biserov Vipavske doline. V vasi Goče na Cejkotovi domačiji smo se ustavili na kosilu pri g. Davorinu, kjer smo poizkušali domača vina in vipavsko kulinariko. Vodič Ljubo pa nas je zapeljal po Vipavskem Križu, kjer smo uživali ob vinu in zgodbah. Dan smo zaključili tako kot se za ta čas spodobi: S pravo Vipavsko b'ndimo v družbi bandimačev in vinogradniške družine Žorž iz Slapa. Vsi gostje so se v trgatvi preizkusili prvič. Nam je mogoče samoumevno, da smo sladki do komolcev, da komaj čakamo tisti hladen špric na koncu vsake vrste ter vsega veselja in druženja. Po koncu je gospod iz Kanade prišel do mene in rekel nekaj, kar mi še danes pogreje srce: Matjaž, hvala ti za to iz srca. Mi ljudje smo popolnoma pozabili kdo smo, zakaj smo tukaj, da smo del narave. Danes sem to po dolgih letih spet začutil. Hvala.
Vsi glavni akterji iz članka so turizem. Ker turizem smo ljudje. Japonski blogerki smo vsi gostili brezplačno, za skupnost, za promocijo, za to, da bo glas o dobrosrčnih ljudeh šel daleč po svetu. Glavni akterji: Winestronaut, Hostel Ajdovščina, Cejkotova domačija, Vipavski Križ, Vino Žorž.
* Foto: Winestronaut