Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteZ Michelinovimi zvezdicami se v letošnjem letu ponaša 10 slovenskih restavracij, tri več kot lani. Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2022 obdržala dve zvezdici, devet restavracij pa se jih ponaša z eno. Med njimi še naprej Gostilna pri Lojzetu, ki jo vodi chef Tomaž Kavčič.
Največji slovenski kuharski mojstri so se danes ob objavi nagrad zbrali na slovesnosti v Ljubljani, kjer so proslavili objavo novega Michelinovega vodnika, nagrajenci pa so prejeli tudi označevalne tablice z letnico 2022 in slavne kuharske jakne.
Ponovno je Michelinove inšpektorje navdušila kuharska mojstrica Ana Roš, ki je s Hišo Franko obdržala dve zvezdici. Po eno Michelinovo zvezdico so zadržale restavracije Atelje z Jorgom Zupanom, Grič z Luko Koširjem, Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem, Dam z Urošem Fakučem in Hiša Denk z Gregorjem Vračkom.
Nove na kulinaričnem Olimpu pa so restavracije Strelec z Igorjem Jagodicem, Cob, kjer ustvarjata Mate in Filip Matjaž in Milka, kjer kulinariko vodi David Žefran. Stari novi nagrajenec Uroš Štefelin, ki si je zvezdico v preteklih letih že prislužil z Vilo Podvin, jo je tokrat na novo prejel z restavracijo Hiša Linhart. Chef Štefelin je namreč zaradi nesoglasij z lastnikom skupaj z ekipo zapustil objekt, v katerem je delovala restavracija. Ekipa zdaj ustvarja v starem mestnem jedru Radovljice.
Druge nagrade, ene od njih so zelene zvezdice za restavracije, ki so posebej zavezane trajnostni gastronomiji. Na novo sta zeleni zvezdici letos pridobili Hiša Linhart ter Gostilna Repovž, skupaj pa je takih restavracij v letošnjem vodniku šest. Skupno sedem restavracij si je medtem prislužilo znak Bib Gourmand za izredno kulinariko po dostopnih cenah, v Michelinov izbor priporočenih restavracij pa je letos uvrščenih 41 restavracij, od tega šest novih.
"Danes je res vesel dan za slovenski turizem. Od danes ima kar 10 restavracij v Sloveniji Michelinove zvezdice. To je precej nad povprečjem Evrope, če gledamo zvezdico na prebivalca, in tri več kot lani. To je velik uspeh, ki potrjuje vrhunskost, izjemnost, tudi zrelost slovenske gastronomije in njenih kuharskih mojstrov in mojstric, ne nazadnje pa pomeni tudi ogromno promocijo Slovenije, slovenskega turizma in gastronomije," je je ocenila direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak.
* Vir: STA
* Naslovna fotografija: Gostilna pri Lojzetu // Facebook