Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteNa začetku letošnjega poletja, ko je po prenovi znova zaživela Ajdovska tržnica, še nismo vedeli, da bodo že naslednji meseci ponudili tako nazoren dokaz vse hujših podnebnih sprememb in nas opomnili, kako pomembna je lokalna pridelava hrane. Ne le katastrofalna suša, v utečen svetovni sistem oskrbe s hrano je letos pravo razdejanje prinesla tudi vojna na našem kontinentu. Nič ni več, kot je bilo še včeraj. Izkušnje letošnjega poletja ponujajo priložnost, da se prebudimo iz brezbrižnosti in začnemo o hrani razmišljati drugače, jo ceniti in bolj podpirati vsakogar, ki jo prideluje.
Dobrote iz Vipavske doline za našo mizo
Na Ajdovsko tržnico se po prenovi vrača živahnejši utrip. Na stojnicah lahko dobimo veliko različnih lokalnih dobrot, svežih pridelkov in izdelkov. Kar je morda še pomembnejše, za vsemi temi dobrotami stojijo znani pridelovalci. Ob nakupu povprašajte, kar vas zanima. Zgovorni prodajalci vam bodo z veseljem svetovali, kako iz kupljenih sestavin pripraviti okusne jedi, zaupali pa vam bodo tudi marsikatero modrost, ki se je ohranila v našem lokalnem izročilu. Ali veste, kateri krompir je najboljši za njoke? Ste vedeli, da kozjega mleka ne smete povsem zavreti? Ste kdaj pomislili, da bi namesto v lekarni prehranska dopolnila za odpornost poiskali na naši tržnici? Ustavite se pri stojnicah z izdelki iz zelišč in iz medu, pa bo morda ta jesen bolj zdrava od prejšnje. Na tržnici seveda najbolj pogosto iščemo nekaj za v lonce. Sezonsko sadje in zelenjava, obrano v primernem trenutku zrelosti, tik pred prodajo, je najboljše, kar lahko privoščimo sebi in svoji družini. Tudi mleko in mlečni izdelki, suhe mesnine, domače pijače, moke in žita ter pekovski izdelki, ki jih lahko dobimo na naši tržnici, se po kakovosti ne morejo primerjati s tistimi iz nakupovalnih centrov. V času draginje bomo morda pomislili, da je hrana v velikih trgovinah cenejša. Ko pogledamo na izdatke za hrano s širšega zornega kota in upoštevamo, koliko na videz lepe zelenjave ali sadja iz oddaljenih dežel po nakupu zelo hitro propade, je tisti evro več, ki ga plačamo na tržnici, pametno porabljen. Posebej zato, ker smo na tržnici dobili hrano, ki je bistveno bolj zdrava in bolj okusna od vse druge od daleč pripeljane, pakirane ali predelane hrane.
Druga sobota na Ajdovski tržnici
Sobotni obisk mestne tržnice je bil še pred leti zakoreninjen običaj v marsikateri družini. Razmah nakupovalnih centrov, ki svojo ponudbo oglašujejo z vsemi mogočimi ugodnostmi, je spremenil naše nakupne navade. Zato je eden od namenov prenove mestne tržnice tudi obuditev prostora za srečevanje in druženje. S preprostim imenom Druga sobota na Ajdovski tržnici – da bi si lažje zapomnili, kdaj je tržnica še posebej živahna – se je takoj po prenovi začel niz tematskih tržnih dnevov, ki jih bogatijo različna dogajanja. Druga sobota v juniju je tako na tržnico pripeljala ustvarjalnico za otroke, julija smo imeli dan zelišč. Največ obiskovalcev pa je doslej pritegnil avgustovski zajtrk na tržnici, ko smo lahko okušali vse tiste domače dobrote, ki jih lahko vključimo v zdrav zajtrk. Septembra nam je Drugo soboto na Ajdovski tržnici na žalost odpihnila burja, v oktobru pa se vrača s predstavitvijo odličnih lokalnih sirov. Vse do konca leta se bo vzdušje stopnjevalo in decembra se nam obeta prav posebna in zelo praznično obarvana Druga sobota, ki je res ne smemo zamuditi. Tudi po darila se bomo letos v Ajdovščini lahko odpravili na mestno tržnico ...
Kupujem lokalno
Naš planet se spreminja in vsak od nas se kdaj vpraša, kako bomo živeli jutri, kaj čaka naše otroke ... Če kdaj, je verjetno zdaj zadnji čas, da vsak od nas nekaj prispeva k boljši prihodnosti. Naučili smo se – upajmo, da res – ločevati odpadke, zdaj je čas, da zmanjšamo količino zavržene hrane. Varčujemo z energijo, varčujemo marsikje in zdaj je čas, da se znebimo brezbrižnosti in kupujemo odgovorno. Z vsakim nakupom na tržnici prispevamo k bolj svetli prihodnosti. Podpiramo lokalne pridelovalce in proizvajalce, skrajšujemo transportne poti in s tem škodljive izpuste v okolje, zmanjšujemo količine zavržene hrane ... in tudi boljše jemo ter se tu in tam sprostimo ob srečanjih in zanimivem dogajanju na domači tržnici. Preprosto, kajne?
Ajdovska tržnica je odprta ob torkih, četrtkih in sobotah dopoldne, uporabnikom spletišča Tržnica na borjaču pa služi tudi kot prevzemno mesto lokalnih dobrot.
* Članek je bil prvotno objavljen v oktobrski tiskani izdaji Lokalnih Ajdovščina
* Fotografije: Ajdovska tržnica