Podnebne spremembe, ki preizkušajo vzdržljivost rastlin v našem naravnem okolju, tu in tam prinašajo tudi kaj pozitivnega. Toplejše podnebje je v naše kraje po skoraj stoletju vrnilo pridelavo oljk. Po veliki pozebi v začetku 20. stoletja, ko so oljke dobesedno izginile, so jih naši kmetje pred nekaj desetletji začeli ponovno saditi. Danes jih najdemo tudi na vzhodnem robu Vipavske doline. Domači oljkarji so hitro osvojili veščine pridelave. S kakovostjo olja se danes že kosajo z oljkarji iz dežel z bistveno daljšo tradicijo pridelave. Ste jih že spoznali in domača olja uvrstili na svoj nakupovalni seznam? V sodobni ponudbi oljčnih olj so pogosto na voljo tudi olja z dodatkom začimb. Divja in gojena zelišča so pravo bogastvo vsake lokalne kulinarike, saj jedem dodajo značilen karakter. V naših krajih imamo nekaj zelo veščih zeliščarjev, ki nas razvajajo s široko ponudbo zeliščnih pripravkov in začimb. Pozimi seveda najprej pomislimo na čaje, a v ponudbi naših lokalnih poznavalcev divjih zelišč lahko najdemo še marsikaj drugega. Mazila in mila, zeliščna olja in tinkture, sirupi in likerji – vsi prinašajo v naš dom vonj po prvinski naravi in številne blagodejne lastnosti v divjem okolju zraslih zelišč. Obiščite stojnice na Ajdovski tržnici in spoznajte to naravno bogastvo.
Druga sobota na Ajdovski tržnici zato vabi, da v soboto, 15. februarja, med 9. in 11. uro skupaj spoznavamo divja zelišča in oljčna olja iz Vipavske doline. Do pusta, ko bodo naše mize spet bogato obložene, je še ravno dovolj časa, da z domačimi dobrotami krepimo svoje zdravje. Na Ajdovski tržnici vas kot običajno pričakuje tudi stalna ponudba sezonske zelenjave, medu, sirov, suhih mesnin in različnih domačih izdelkov.
Se vidimo na Ajdovski tržnici!
URNIK TRŽNICE
četrtek 7.00 – 12.00
sobota 7.00 – 12.00
* Vir in fotografije: Ajdovska tržnica