1. 4. ob 19h: VOKALNI VEČER z učenci iz Šole petja Tjaše Fajdiga. Nastopata Luka Gobec in Zala B.
Vstop je prost.
2. 4. od 11h dalje: Pizza & Pivo: Porka Eva peče pizze v Rustjevi hiši ob spremljavi pive Castra
Vabimo vas na dan pizze in piva v Rustjevi hiši kruha, kjer nas bo od 11. ure dalje razvajal pizzopek Alan Majeršič iz pizzerie Porka Eva. Pripravil nam bo tri različne vrhunske pizze, samo za ta dan pa bo pripravil tudi Rustjevo pizzo! Kakšna bo - je skrivnost! Pizze boste lahko naročili na košček (in tako poskusili vse tri!), za bolj lačne pa bo spekel tudi cele pice. Poskrbljeno bo tudi za pivsko spremljavo s pivom iz lokalne butične pivovarne Castra. V njihovi ponudbi lahko najdemo tako svetla, lahka in pitna piva, kot tudi druga piva različnih stilov in z močnimi okusi, s čimer bodo na svoj račun prišli tako bolj vsakdanji pivci piva kot tudi tisti, ki imajo raje posebna piva. Vabimo vas, da se nam pridružite na Pizza & Pivo dnevu!
O pizzeriji Porka Eva: Porka Eva je stara vaška gostilna, ki pod vodstvom mlade ekipe doživlja svojo renesanso pod imenom Pivnica in pizzeria Porka Eva. Izbor vrhunskih surovin iz lokalnega območja in sosednje Italije, prava napolitanska krušna peč in spretne profesionalne roke pizzopekov pričarajo vrhunske napolitanske pizze. Držijo se pravila "manj je več" ali - kot pravijo Italijani - “SEMPLICE E BUONO“ (preprosto in dobro).
O pivovarni Castra: Pivovarna Castra, ki jo vodita nadobudna Ajdovca Alan in Nejc Majeršič, spada med butične pivovarne. Mlada, zagnana strojnika, sta idejo o pivovarni dobila med službenim potovanjem po ZDA v letu 2015. Po številnih uspelih homebrewih in številnih pozitivnih odzivih sta se odločila iti stopničko naprej. V jeseni 2017 sta postavila in zagnala pivovarno. Od takrat pa skrbita, da se njuno pivo uvršča med najboljši slovenski craft.
Vstop je prost.
3. 4. od 15h do 17h: ČETRTKOV AFTERWORK
Ob četrtkih vas med tretjo in peto popoldne za prijetno sprostitev po službi razvajamo z dobrim pivom ali izbranimi vini, da pa bo druženje po službi še boljše, vam ob pijači postrežemo tudi prigrizek. Na pivo in vino v tem času velja 20 % popust, ob pijači postrežemo prigrizek.
4. 4. od 17h do 20h: Otroška delavnica: Pečemo z babicami
Vse babice (pa tudi mamice) vabimo, da se nam s svojimi vnučki (ali otroki) pridružijo na delavnici peke velikonočnih ptičkov, kjer bodo članice iz Društva Trillek s Cola najmlajšim predale svoje znanje na način, kot znajo le babice! Otroci bodo skupaj s članicami društva zamesili kvašeno testo in ga nato oblikovali v značilno obliko ptičkov. Otroci bodo ptičke po delavnici lahko odnesli domov.
Delavnica je namenjena prenosu znanja s starejših na mlajše na prikupen in zabaven način, v varnem okolju, zato starše in stare starše pozivamo, da med delavnico ostanejo z otroki.
Cena: 15 € / otroka (v kolikor bi želeli svoje ptičke izdelati tudi starši ali stari starši, je potrebno doplačilo)
Obvezne so predprijave na prostordozivetij@rustjevahisa.si ali osebno v Rustjevi hiši kruha. Skupina je omejena na največ 15 oseb.
O društvu Trillek: Društvo Trillek, ki povezuje domačine s Cola, je bilo ustanovljeno leta 1991 in pod svojo streho združuje različne dogodke in vsebine: od glasbene in s humorjem začinjene odrske predstave do lokalnega glasila Colski časnik. Njihova osrednja turistična prireditev je Colska nedelja, večdnevni dogodek z raznovrstno ponudbo, prirejajo koncerte s skupnim imenom Colski glasbeni oder, organizirajo pa tudi gorski tek na Javornik, poimenovan Bubin tek. Veliko pozornosti namenjajo tudi starim običajem, z obujanjem spominov na podoknice in prikazom košnje po starem.
5. 4. od 10h do 13h: Najlepše torte od A do Ž: slaščičarske delavnice z Eriko Jerkič Beč - 3. srečanje
Najlepše torte od A do Ž, 3.del: sestavljanje torte in krašenje torte
Tretja delavnica je namenjena sestavi torte. Biskviti bodo za vse udeležence že pečeni, bodo pa sami potem naredili od tu naprej. To pomeni, da bodo najprej spoznali pripomočke, ki so potrebni za sestavno torte. Nasveti kako se torto sestavi, katero kremo damo spodaj, katero na vrhu, glede na gostoto in težo kreme.
Po teoriji pričnemo z delom. Sami bodo razrezali biskvit, pripravili obod, acetatno folijo in osnovno kremo. Torej mousse ali mascarpone. Ganache in sadni curd bosta že pripravljena, saj se morata predhodno ohladiti. Po sestavi torte bomo te postavili v zamrzovalnik, da jih bodo počakale do naslednjega tedna.
Cena: 120 eur (3. del obsega dve srečanji, cena je skupaj za dve srečanji; prijava na zgolj eno izmed teh dveh srečanj ni možna). Cena za obe 120 eur. Ob prijavi na vse delavnice iz sklopa Najlepše torte od A do Ž priznamo popust v višini 30 eur (170 eur namesto 200 eur). Za delavnico omogočamo tudi možnost nakupa in koriščenja darilnega bona Rustjeve hiše kruha. Več informacij na prostordozivetij@rustjevahisa.si.
Sklop slaščičarskih delavnic Najlepše torte od A do Ž z Eriko Jerkič Beč je namenjen vsem tistim, ki bi se radi izpopolnili v pripravi tort, ki bodo ne samo nebeškega okusa, temveč tudi okrašene tako, kot jih okrasijo le najboljši slaščičarji. Delavnice so primerne tudi za začetnike, Erika pa bo z vami delila vse trike in skrivnosti od prvega koraka dalje. Za udeležbo so nujne predprijave na prostordozivetij@rustjevahisa.si ali osebno v Rustjevi hiši kruha do zapolnitve mest (max 7 oseb). Več informacij na www.rustjevahisa.si/dozivetja
Erika Jerkič Beč je umetnost združila s slaščičarstvom, saj se je poleg likovne izobrazbe usmerila tudi v sladke dobrote. Vrsto let je delala kot samostojna podjetnica in tudi kot zaposlena v podjetju, kjer se je ukvarjala z razvojem novih receptov za sladice in sladoled; spoznali pa smo jo tudi v TV oddaji Gostilna išče šefa. Zelo rada se dodatno izobražuje na tem področju in rada testira vedno nove kombinacije okusov, tekstur ali dekoracije. Svojo prvo torto je spekla šele pri 16 letih, a takrat se je vanje zaljubila in temu namenja ves prosti čas in seveda tudi službo. Najraje pripravlja kremne sladice, pri ustvarjanju tort pa jo je vedno najbolj veselila dekoracija, ker tam lahko pokaže še svojo umetniško plat . Priprava raznih figur za torte, risanje po piškotih in najmanjši detajli so ji vedno predstavljali sprostitev in veliko zadovoljstvo, saj dodajo pravo piko na i vsaki sladici.
5. 4. od 20h do 22h: Akustični večer: ALENKA IN KLEMEN MAVČIČ
Alenka in Klemen – spoznali smo ju v šovu Slovenija ima talent, kjer sta si izborila mesto v polfinalu – sta gimnazijca iz Radomelj, ki ju že od malih nog povezuje ljubezen do glasbe. Oba sta obiskovala glasbeno šolo – Alenka je šest let igrala kitaro, Klemen pa kar osem let klarinet. Kasneje se je Alenka osredotočila na petje, Klemen pa je kot samouk osvojil klavir. Vabljeni na čudovit akustični večer z Alenko in Klemnom Mavčičem v Rustjevo hišo kruha.
Vstop je prost.
6. 4. od 9h do 11h: Nedeljske OTROŠKE USTVARJALNE DELAVNICE
Vsako nedeljo od 9. do 11. ure vabimo starše in njihove otroke na otroške delavnice v Rustjevo hišo kruha. Otroci skupaj z animatorko ustvarjajo različne izdelke, starši pa lahko medtem v miru popijejo kavico in se posladkajo s sladko žemljo.
Vstop je prost.
8. 4. ob 19h: VOKALNI VEČER z učenci iz Šole petja Tjaše Fajdiga. Nastopata Lea Rožič in Ksenija Štrancar.
Vstop je prost.
10. 4. od 15h do 17h: ČETRTKOV AFTERWORK
Ob četrtkih vas med tretjo in peto popoldne za prijetno sprostitev po službi razvajamo z dobrim pivom ali izbranimi vini, da pa bo druženje po službi še boljše, vam ob pijači postrežemo tudi prigrizek. Na pivo in vino v tem času velja 20 % popust, ob pijači postrežemo prigrizek.
10. 4. od 17h do 20h: KULINARIČNA DELAVNICA Pehtranova velikonočna potica z Julijano Krapež
Na delavnici se bomo naučili priprave bogatega kvašenega testa za potico, malih skrivnosti za najbolj sočen in okusen nadev ter vse trike, da bo potica vedno uspela! Kakšna je prava oblika slovenske potice? Kako povijemo potico, da ostane pri peki lepo stisnjena? Ali za potico izberemo svež ali suh pehtran? Zakaj moramo potico našpikati, preden jo spečemo? To in še veliko več vam bo na delavnici razkrila mentorica Julijana Krapež.
Cena: 45 eur
Obvezne so predprijave na prostordozivetij@rustjevahisa.si ali osebno v Rustjevi hiši kruha. Skupina je omejena na največ 15 oseb.
O mentorici
Julijana Krapež je vrhunska kuharska mojstrica, ki se je marsikdo spominja še iz oddaje Gostilna išče šefa. Je pristna Ajdovka, svoje prvo profesionalno kuharsko znanje je pridobivala na dvorcu, kasneje pa ga je več let izpolnjevala v restavraciji, ki se ponaša z Michelinovo zvezdico. Zadnje leto kraljuje v kuhinji gostilne Podfarovž v Vipavi, kjer s svojimi kreacijami, ki vključujejo predvsem lokalne sestavine, navdušuje goste iz vse Slovenije.
11. 4. od 19h do 21h: KRUH IN VINO z vinsko kletjo Sveti Martin
Vabljeni na nepozaben večer v družbi vrhunskega vina, kjer se bo v petek, 11. aprila, od 19. do 21. ure v Rustjevi hiši odvijal dogodek "Kruh in vino". Vinska klet Sveti Martin bo predstavila svoja izbrana vina, ki jih bodo spremljali odlični pekovski izdelki.
Cena degustacije: 20 EUR (vključuje 5 vinskih vzorcev in pekovske izdelke)
O vinarstvu Sveti Martin: Vina s Svetega Martina so vina, ki že generacije pripovedujejo zgodbe in ugajajo tistim, ki jim zaupajo. Trudijo se biti po volji telesu, predvsem pa duši. Na trende se ne ozirajo preveč, želijo biti svojstvena in odražati lokacijo, kjer so dozorela…Poskusite jih!
12. 4. od 10h do 13h: Najlepše torte od A do Ž: slaščičarske delavnice z Eriko Jerkič Beč - 4. srečanje
Najlepše torte od A do Ž, zadnji del: krašenje tort
Na zaključnem srečanju bomo spoznali osnove obmazovanja in sestavljanja večnadstropnih tort, vse potrebne pripomočke za dekoracijo, sledi pa še prikaz različnih tehnik okraševanja. Zaključili bomo s praktičnim delom, kjer bo vsak udeleženec obmazal in poljubno dekoriral svojo torto.
13. 4. od 9h do 11h: Nedeljske OTROŠKE USTVARJALNE DELAVNICE
Vsako nedeljo od 9. do 11. ure vabimo starše in njihove otroke na otroške delavnice v Rustjevo hišo kruha. Otroci skupaj z animatorko ustvarjajo različne izdelke, starši pa lahko medtem v miru popijejo kavico in se posladkajo s sladko žemljo.
Vstop je prost.
15. 4. ob 19h: VOKALNI VEČER z učenci iz Šole petja Tjaše Fajdiga. Nastopajo Nicol Lavrenčič, Olivia Šuligoj, Žana Matjaž in Špela Volk.
Vstop je prost.
16. 4. od 19h do 20h: Literarno-pogovorni večer – predstavitev knjige Gorica Nova Gorica – Povezani mesti
Vabimo vas na literarni večer, kjer nam bo Andrea Bellavite v pogovoru z Barbaro Pfeifer predstavil svojo knjigo Povezani mesti: Gorica - Nova Gorica. Knjiga je navdihujoč vodnik po obeh Goricah, ki odkriva mozaika arhitekture, okusov, zvokov in barv skozi oči domačinov ter razkriva globoke korenine, hude rane in pogumne preporode skupnega kulturnega prostora.Knjiga bralca spodbuja, da preko osmih itinerarijev, številnih fotografij in zemljevidov odkriva skrite kotičke obeh mest in da na novo odkrije tudi tiste že poznane.
O avtorju: Andrea Bellavite se je rodil v Veroni in od leta 1968 biva v Gorici. Je poklicni novinar, teolog, popotnik in kolesar. Bil je direktor različnih radijskih oddaj, piše za številne časopise in publikacije ter je glavni urednik revije La Lanterna iz Tržiča. Leta 2011 je s kratko zgodbo o dezerterjih v prvi svetovni vojni prejel literarno nagrado Celso Macor. Posebej rad pa svoj čas posveča pohodništvu; z drugimi popotniki je leta 2006 zasnoval in ustanovil Cammino Celeste ali Iter Aquileiense – pot od Ogleja do Svetih Višarij.
Vstop je prost.
17. 4. od 15h do 17h: ČETRTKOV AFTERWORK
Ob četrtkih vas med tretjo in peto popoldne za prijetno sprostitev po službi razvajamo z dobrim pivom ali izbranimi vini, da pa bo druženje po službi še boljše, vam ob pijači postrežemo tudi prigrizek. Na pivo in vino v tem času velja 20 % popust, ob pijači postrežemo prigrizek.
20. 4. od 9h do 11h: Nedeljske OTROŠKE USTVARJALNE DELAVNICE
Vsako nedeljo od 9. do 11. ure vabimo starše in njihove otroke na otroške delavnice v Rustjevo hišo kruha. Otroci skupaj z animatorko ustvarjajo različne izdelke, starši pa lahko medtem v miru popijejo kavico in se posladkajo s sladko žemljo.
Vstop je prost.
22. 4. ob 19h: VOKALNI VEČER z učenci iz Šole petja Tjaše Fajdiga. Nastopajo Maša in Kaja Zorn, Mikol Kovšca, Ana Marija Černe, Anisa Jelerčič.
Vstop je prost.
24. 4. od 15h do 17h: ČETRTKOV AFTERWORK
Ob četrtkih vas med tretjo in peto popoldne za prijetno sprostitev po službi razvajamo z dobrim pivom ali izbranimi vini, da pa bo druženje po službi še boljše, vam ob pijači postrežemo tudi prigrizek. Na pivo in vino v tem času velja 20 % popust, ob pijači postrežemo prigrizek.
24. 4. od 17h do 20h: Delavnica peke - Kruh z drožmi z Erikom Bačarjem
Si želite speči svoj hrustljav, dišeč kruh, polnega okusa in brezindustrijskega kvasa? Vabljeni na delavnico peke kruha iz droži, kjer bostespoznali osnove fermentacije in se naučili, kako obvladovati droži za popolnkruh.
V treh urah bomo skupaj raziskali:
- Osnove fermentacije in skrb za droži
- Pravilno gnetenje testa in razumevanje glutena
- Različne vrste mok in njihov vpliv na kruh
- Ključne korake pravilnega vzhajanja testa
- Oblikovanje testa v hlebček in štručko
- Trike in nasvete za peko kruha v domači pečici
Delavnico bomo zaključili z degustacijo sveže pečenih kruhov, kjer bostelahko preizkusili različne okuse in teksture ter prejeli uporabne napotke zanadaljnje ustvarjanje doma. Pridružite se nam in odkrijte umetnost peke kruha iz droži!
Cena: 80€ / osebo (v ceno je vključena tudi ena pijača na osebo).
Za udeležbo je nujna predprijava, saj je število mest omejeno na 15 oseb. Za delavnico omogočamo tudi možnost nakupa in koriščenja darilnega bona Rustjeve hiše kruha. Več informacij in prijave na prostordozivetij@rustjevahisa.si.
O mentorju: Erik Bačar, ki prihaja iz Vipavske doline, je velik entuziast peke z drožmi in soustanovitelj D(r)oživetja, šole peke z naravnim kvasom. Po izobrazbi sicer ni pek, vendar pa si je v teh letih s prebiranjem literature in treningi pridobil ogromno izkušenj in bogato znanje. Njegova želja je, da bi se nekega dne govorilo o kruhu, tako da ne bi bilo treba dodati, da je narejen z drožmi in brez industrijskega kvasa. O kruhu, kot so ga pekli naši predniki. Sodeluje z največjimi strokovnjaki, od znanstvenikov do pekov ter strastnih ljubiteljev na področju prehrane. Erik je človek, ki ga je navdušenje do peke popeljalo v take globine, da si ga drznemo označiti za pomembnega poznavalca tega področja v Sloveniji, čeprav je to le nekaj, kar počne v prostem času.
27. 4. od 9h do 11h: Nedeljske OTROŠKE USTVARJALNE DELAVNICE
Vsako nedeljo od 9. do 11. ure vabimo starše in njihove otroke na otroške delavnice v Rustjevo hišo kruha. Otroci skupaj z animatorko ustvarjajo različne izdelke, starši pa lahko medtem v miru popijejo kavico in se posladkajo s sladko žemljo.
Vstop je prost.
* Vir in fotografije: Rustjeva hiša kruha