Velika noč, največji krščanski praznik, ima posebno vlogo v naši kulturi in je v tisočletjih zaznamovala tudi naše lokalno izročilo. V prebujajoči se pomladi ta praznik krasimo s preprostim cvetjem, poseben pomen imajo oljčne vejice. Ne le pomladne barve, pravo velikonočno vzdušje pričarajo tradicionalne velikonočne jedi. Nekatere imajo v krščanstvu globlji pomen. V sodobnem času ob omembi velikonočnih praznikov najprej pomislimo na kuhan pršut, hren in skrbno okrašene pirhe. Spremlja jih velikonočni kruh. V naših krajih je bil vedno maslen, zlato rumen in ravno prav sladek, da se je ujemal z mehkobo kuhanega pršuta. Že misel na tisti vonj, ko se počasi kuhata pršut in "žepca" ter vse diši po lovorju, nas ponese v velikonočni čas. Nepogrešljiva je tudi potica, nesporna kraljica slovenskih sladic. Ob vseh teh dobrotah in obilju – bognedaj, da bi česa zmanjkalo – ima svoje posebno mesto tudi pomladna zelenjava, sočna in sveža.
Vse izbrane in skrbno pridelane sestavine za pripravo velikonočne pojedine lahko poiščete na Ajdovski tržnici. Odlične domače mesnine, sveža jajca, hren in orehi, pa tudi ročno izdelani pripomočki in okraski za velikonočni čas bodo polepšali praznike.
Druga sobota na Ajdovski tržnici zato vabi, da v soboto, 12. aprila, med 7. in 12. uro na stojnicah in v trgovini izberemo lokalne sestavine in izdelke za velikonočno mizo. Podprimo lokalne pridelovalce in ponudnike na tržnice, saj nas oskrbujejo z najboljšim, kar ponuja naša dolina.
Se vidimo na Ajdovski tržnici!
URNIK TRŽNICE
četrtek 7.00 – 12.00
sobota 7.00 – 12.00
* Vir in fotografija: Ajdovska tržnica