Ta osrednji spomladanski kulinarični dogodek Vipavske doline letos praznuje že svoj 17. jubilej pod taktirko Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina v tesnem sodelovanju z vipavskimi vinarji in lokalnimi kulinaričnimi virtuozi. »Vipavska dolina, z njenimi kakovostnimi pridelki in bogato kulinariko, je zakladnica okusov in tradicije. Vodilo 'z vrta na mizo' se prepleta s starim znanjem in sodobnimi pristopi kuharskih mojstrov, ustvarjajoč edinstvene kreacije. Gostilne in restavracije, kjer se tradicija prenaša iz roda v rod, ponosno strežejo vrhunske vipavske jedi, ki so očarale že več generacij,« z navdušenjem poudarja Bogdan Česnik, direktor Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina.
Kulinarični mesec Okusi Vipavske s svojim razširjenim časovnim okvirom omogoča obiskovalcem poglobljeno raziskovanje lokalne gastronomske scene in pristno razvajanje brbončic, zaradi česar se je festival v preteklih letih suvereno umestil na kulinarični zemljevid Slovenije ter postal nepogrešljiva destinacija za vse iskalce izjemnih kulinaričnih presežkov in žlahtnih vin. Letošnjo pomlad bo svoje kulinarične mojstrovine predstavilo kar 17 sodelujočih restavracij, ki bodo gurmanske navdušence razvajale s posebnimi degustacijskimi meniji, skrbno sestavljenimi iz najboljših lokalnih sestavin.
Bogat in raznolik seznam gostincev in njihove ponudbe
Kulinarično odkrivanje okusov Vipavske tako lahko začnete v okolici Nove Gorice, in sicer v Restavraciji Grad Kromberk s chefom Alešem Šibavom, Ošteriji Žogica s chefom Jakobom Golobom, DAM boutique hotel & restaurant s chefom Urošem Fakučem ali v Restavraciji Primula s chefom Jožefom Žabarjem. V okolici Branika svetujemo postanek za nepozabno razvajanje brbončic v Ošteriji Branik s chefinjo Patricijo Furlan ali pri Toncevih eco estate s chefom Markom Smerajcem. V osrednjem delu doline se lahko prepustite kulinaričnemu razvajanju na Turistični kmetiji Arkade s chefom Rokom Rupnikom, na Turistični kmetiji Saksida s chefom Markom Bolčino, v Gostilni Termika s chefinjo Martino Logar Mladovan ali v Gostilni Sivi Čaven s chefinjo Jasmino Črv Čermelj. Če se nahajate v bližini Ajdovščine, priporočamo obisk Gostilne pri izviru Hublja s chefom Tomažem Pižentom ali na višjih obronkih Vipavske doline, kjer se nahaja Penzion Sinji vrh s chefinjo Irmo Vidmar. Tudi v Vipavi in njeni okolici je kulinarična ponudba tako bogata in raznolika, da od tu zagotovo ne boste odšli lačni. Zanjo skrbijo Gostilna Podfarovž s chefomoma Denisom Ibrišimovićem in Julijano Krapež, Gostilna Krhne s chefom Jožetom Čuferjem, Gostilna picerija Anja s chefinjo Anjo Paljk Fabjan, Majerija s chefom Matejem Tomažičem ter Gostilna Pri Lojzetu na dvorcu Zemono s chefom Tomažem Kavčičem. Za lažjo odločitev, katero restavracijo najprej obiskati, preverite seznam restavracij, njihove degustacijske menije in tudi cene jedilnikov na spletni strani dogodka.
Kulinarični mesec Okusi Vipavske - ko tradicija postane navdih za sodobne kulinarične presežke
Tudi letos so se lokalni kulinarični mojstri izjemno potrudili in za obiskovalce Kulinaričnega meseca Okusi Vipavske pripravili skrbno izbrane specialitete. Jedilniki, ki navdušujejo gurmane, temeljijo na sezonskih sestavinah, lokalnem izročilu in kulinarični tradiciji Vipavske doline.
»S Kulinaričnim mesecem Okusi Vipavske doline se za nas začenja glavna sezona, omenjeni festival pa tako kot vsaka podobna iniciativa k nam pripelje dodatne goste. Slednjim sicer vedno postrežemo z lokalno in sezonsko ponudbo hrane, torej s tistim, kar je v določenem trenutku na razpolago. Z zadovoljstvom tudi ugotavljamo, da se čedalje več gostov Kulinaričnega meseca Okusi Vipavske odloča, da se bodo prepustili naši izbiri, pa naj gre za kulinarično ponudbo ali spremljavo vin,« pojasnjuje Matej Tomažič, chef Majerije na Slapu.
Da se je festival uspešno umestil na kulinarični in vinski zemljevid Slovenije, potrjuje tudi Kristijan Vidmar s Penziona Sinji vrh: »Gre za izjemno dobro obiskan dogodek, ki privablja številne goste tudi v našo nastanitev. Največja prednost festivala je po mojem mnenju povezovanje ponudnikov ter skupna predstavitev in promocija pod prepoznavno znamko. V prihodnje si želimo, da bi nas obiskovali ne samo ljubitelji vrhunske kulinarike in plemenitih vin, temveč tudi potencialni partnerji, ki bi odkupovali večje količine naših izdelkov in pridelkov.«
Spomladansko kulinarično doživetje po dostopnih cenah
Prepustite se izjemnemu gastronomskemu popotovanju po Vipavski dolini in sami odkrijte, zakaj ta očarljiva regija upravičeno velja za enega najdragocenejših biserov slovenske kulinarične scene. Spomladanska ponudba prinaša nepozabno razvajanje brbončic po cenah, ki so dostopne vsakemu ljubitelju dobre hrane.
Dovolite, da vas sveže sezonske jedi popeljejo skozi bogato kulinarično tradicijo doline, kjer se prepletajo vrhunski lokalni okusi, dolgoletno izročilo in sodobni kulinarični pristopi priznanih chefov. Vipavska dolina s svojo ponudbo ne navdušuje le najzahtevnejših gurmanov, temveč tudi vse, ki cenijo pristne okuse po prijaznih cenah.
* Vir in fotografija: Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina